14 augusti 2017

Välj rätt häck till trädgården

Jag har blivit lite allergisk mot alla dessa tuja häckar. Mer eller mindre varje nybyggt hus som smälls upp får en tuja häck. Ofta ser det också trista och gula ut efter bara några månader. Kanske får de för lite vatten och kärlek, eller så drabbas de av sjukdom.


Det finns så många olika alternativ att välja på. Därför tänkte jag tips om några för att förhoppningsvis inspirera att byta tujan mot något annat.

Hur ska man välja häck?


Frågor att ställa sig är bland annat:

Höjd och bredd på häcken?
 Ska den vara vintergrön?
Ska den ha blommor eller bär?
Ska den ha fin höstfärg?
Placering (sol, skugga)?
Växtzon?
Vilken stil har huset, hur ser omgivningen ut?


Visst det kan tyckas att det är många frågor att besvara, men det ger också möjligheten att välja något som verkligen passar. Något som trivs på platsen och därmed inte blir gult och dör efter första sommaren. Det man ska komma ihåg är att alla häckar kräver underhåll och ett bra grundarbete. Det finns ingen underhållsfri häck eller trädgård.

Skötsel

En häck måste klippas och gödslas regelbundet, man behöver även rensa ogräs. Klipper man inte blir de snart stora och yviga och ser inte så roliga ut. Rensar man inte ogräs i häcken så har man snart massa andra växter i häcken, tillslut även stora träd som inte alls var tänka där från början (se exempel nedan). När man klipper häcken ska den vara bredare nertill i basen/botten, detta för att ljuset ska nå längst ner och minska risken att det blir kala grenar längst ner. Vissa häckplantor mår även bra av en hårdare beskärning mer 3-5 års mellanrum, där man antingen klipper ner allt helt till marken eller bara 1/3 av häcken. Läs på vad som passar just din planta.

Exemplarisk vacker granhäck, där basen är bredare än toppen.

Övervuxen garnhäck som är kal nertill.

Vintergrön häck

Vintergröna alternativ är t.ex rhododendron, bergstall, vanlig gran, idegran och vintergrön liguster. Förr använde man gran väldigt mycket, men man får inte glömma klippa dem då blir det enorma träd tillslut. De kommer inte nya grenar nertill som på idegran vilket gör att de lätt kan bli risiga nertill, som bilden ovan. Men sköts de rätt så är de vackra året runt.

En tät och fin häck, som dock är bredare upptill än nertill.

Blommande häck

Blommande alternativ är bl.a. Bukettapel, syren, ungersk syrén, olika typer av spirea t.ex rosen spirea, prakt spirea, dvärgpraktspirea, rhododendron, rosor, ölandstok och prakthäggmispel. Lavendel är också ett trevligt alternativ där man inte vill ha en så hög häck.

Vacker höstfärg

Vacker höst färg får prakthäggmispel, aronia (även med ätliga nyttiga bär), skogskornell, korallkornell och björkspirea.

En häck som inte skötts om får snabbt stora träd som "ogräs".


foto: Living by Miriam, tuja här, fin gran häck här
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...