2 februari 2018

Skapa en lekfull trädgård för barn

Nu när det faktiskt blir ljusare och man längtar efter vår och sommar så började jag fundera lite över hur man skulle kunna göra trädgården mer anpassad för barn. Jag sökte runt lite på Pinterest och hittade lite roliga idéer som man skulle kunna ta till sig. Att skapa en lekfull trädgård som uppmuntrar rörelse, nyfikenhet och är lärorik borde alla förskolor ha. Jag tycker de förskolor jag varit på är ganska så trista och enformiga. Här kommer i alla fall lite inspiration till både förskolor och den privata trädgården. 7 tips att tänka på.

1) DrömFråga barnen om deras drömträdgård, skapa en separat del för dem eller integrera den i din drömträdgård.
from reallynicegardens.co.uk 
from 2) Vatten


Barn älskar vatten och det finns saker man kan hitta på som inte innebär en stor säkerhetsrisk. Som den här båtkanalen. Vatten är också ett element som barn behöver utforska och lära sig både respektera och älska.
Saved from 

3) Solskydd
Nu har vi kanske inte flest soltimmar i världen, men det finns dagar som kan bli väldigt varma. Då kan det vara bra med ett område som har skugga. Många förskolor jag sett är helt kala på träd. Bara asfalt och lekplatser. Plantera träd och eller sätt upp solskydd.
from Paige's Party Ideas, 
from 


4) Återbruk Det behöver inte vara så dyrt att skapa en lekfull trädgård, mycket kan återanvändas eller fyndas billigt. En trasig båt kan både bli sandlåda eller ett roligt inslag för lek. Bildäck är ofta billigt(gratis), men man ska vara medveten att det kanske ändå inte är bäst material ur miljösynpunkt. Använd också vad du har i trädgården, tex gamla stubbar och stenar.
from 


5) Rörelse
Alla behöver vi röra på oss, att väcka den lusten bland barn är ofta ganska enkelt. Men det kan också vara roligt att skapa rörelse för som funkar för både barn och vuxna samtidigt.
from allwomenstalk 
Saved 
Carol Burke Tracewell6) Odling/lärandeJag tycker det också är viktigt att barnen förstår vart maten vi äter kommer i från. Hur grunden till vårt ekosystem fungerar. En liten yta för egen odling kan väcka nyfikenhet och lära barnet hur man sår, odlar och skördar. 
from 
 


7) Vila/Avkoppling

 
Det finns ju inget skönare än att ta en tupplur i en hängmatta ute när solen skiner och vinden susar i träden. Eller bara ligga och läsa en tidning. 
from 
 and
l
foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...