9 maj 2018

Test/Jämförelse av Isara, Wompat, Soul Sling, Tula bärsele - Toddler

Här kommer en utvärdering/test av 4 olika bärselar för större barn, från ca 1 år och uppåt 3-4år.
*Inlägget sker delvis i samarbete med Isara.*

Jämförelse av Toddler bärsele


Separata utvärderingar för varje bärsele mer i detalj finns här:
Wompat
Soul sling
Tula
Isara

Från Vänster: Wompat, Soul Sling, Tula och Isara.

Vikten


Soul Sling Toddler ca 780 gram
Wompat Medium ca 750 gram
Isara Toddler ca 600 gram
Tula Toddler ca 640 gram

Midjebälte


Det vadderade midjebältet på Isara är 70cm, Tula 69cm. Längst på 74cm är Soul sling och kortast är Wompat med 61cm. Är du smal kan några centimeter här göra stor skillnad, bäst är att prova eller försöka mäta.
 Wompats midjebälte väldigt "sladdrigt" och mjukt och ger inte så mycket stöd. Soulsling har någon form av skumgummi. Isara och Tula är hårdast, lite som ett stelt liggunderlag, Tulas är lite mjukare och tjockare än Isaras.
Axelbanden


Längden

Den vadderade delen av axelbanden på Isara skiljer hela 14cm mot Soul sling på längden i max läge och 5cm i minsta läget. Detta kan vara viktigt om man är ganska kort och smal.

 Tulas vadderade del är 53cm, Isara 42cm, Soul Sling 57cm, Wompat 45cm. Isara och Wompat borde därför passa mindre personer bättre. Men eftersom Isaras smalnar av och inte har lika breda band så tror jag de passar bäst. Personligen gillar jag när det inte är för mycket vadderat ner under armhålan. Är det det så kan man inte dra åt om man är lite mindre och om man vill få upp höjden på barnet på ryggen. (Ett separat inlägg om barn på rygg kommer).

De vadderade axelbanden och axelremmarna på bärselarna.Wompats axelband är ganska bred och det stora/breda spännet hamnar under armhålan på mig.

Bredden

Bredden på axelbanden skiljer dem åt ganska mycket. Wompat har bredast axelband och är hårdast, remmarna och spännet är också bredast vilket kan bidra till känslan att de "skär in".
Soulsling har mellanmjukt skumgummi och är mindre breda än Wompat.
 Isara är mjukast och minst breda. Tula är mjuka och "fluffiga/ tjockare" än de andra.
Soul sling är de enda som smalnar av och blir mindre och mindre mot själva remmen, se bilderna.

Korsa axelbanden


På Wompat och Isara går det att korsa axelbanden, detta kan man inte göra på Soul Sling eller Tula.
Soul sling och Tula har lätt böjda axelband som ger bättre passform över skulderbladen och behovet av att korsa axelbanden tycker jag minskar. På bilderna ser ni att Tula som helt klart har mest böjda axelband över skulderbladen.

Dra åt


Hur man kan dra åt axelbanden skiljer sig också åt. Isara, Wompat och Soul sling kan man dra både framåt och bakåt. Vilket kan vara skönt om man har ont i handleder eller är stel i armarna. Wompats är dock något trögare att dra åt i.o.m att den har bredare remmar.

Isara (i bild), Souls sling och Wompat kan man dra åt fram och bakåt när man spänner axelbandet.

Remmarna


Jag gillar att remmarna går att snurra ihop och fästas med ett gummiband på Tula, Isara och Soul Sling. Väldigt skönt att slippa massa hängande remmar som tyvärr Wompat har, de har ett annat gummiband som sitter direkt på bandet, men detta tycker jag inte är lika smidigt.


Bröst/ryggremmen


Bröst/ryggremmen går att ta bort på Isara och Wompat. Alla går att justera i höjdled dock olika mycket så hur man upplever vart detta spänne sitter bäst beror hur ens kropp ser ut. Tulas går att dra ihop ganska mycket bak på skuldrorna vilket jag personligen gillar, se bild nedan. Det ger upplevelsen av att korsa axelbanden vilket kompenserar lite för att det inte är möjligt på Tula.

Annars känns det som att axelbanden trycker fram skuldrorna på utsidan av axeln. Isaras bröstrem är längst och gör det inte fullt lika bekvämt om man inte är bredaxlad eller lite större i storleken. Åh andra sidan har Isaras ett gummiband som dock gör det lite mer flexibelt och inte fullt så stumt, man kan också korsa Isarnas och få nästan samma effekt som Tulas.

Bredd bröstrem Tula 10cm. Isara och Soul Sling 14cm.
(Wompat hann jag aldrig mäta innan jag sålde den).
Vaddering i panel


Vadderingen på panelen där barnets benen sticker ur skiljer sig också (se bilden nedan).  Soul sling har mer skumgummiliknande vaddering. Wompat och Tula är ganska hård och har minst vaddering till ytan mätt. Isara är som mjuk bomull och har mest vaddering. Svårt att veta vad barnet föredrar, men får barnet märken kan man ju prova en annan sele om man tycker att det verkar besvärande.Panelen och luvan/sol-skydd

Wompat Medium

Wompat har en panel i sjaltyg som är väldigt mjuk och vacker. Panelen är 38cm bred och 38 cm hög*. Luvan sitter fastsydd och är spetsig som en kon, den går ej att ta bort. Snören finns för att fästa luvan i axelbanden.
*Enligt en läsare så är det dessa mått som gäller, 38x 38 är baby, 41x 41 medium, 45x 45 toddler och 50x 50 preschool. Jag fick fel information från den jag köpte den av.

Soul Sling Toddler

Soul sling har en mjuk panel med fantastiska färger. Den är ca 45cm bred och ca 46cm hög. Luvan är fastsydd och rektangulär, den går att minska på ett smidigt sätt med två stroppar. Men den går ej att ta bort eller stoppa undan helt. Luvan kan dock bli ganska liten om man drar ihop remmarna hela vägen upp.

Tula Toddler

Tulas panel är mjuk och i ett kraftigare bomullstyg med tryck. Panelen är 43 cm bred, 45 cm hög. Luvan är rektangulär och fästs med två knappar på insidan av panelen, lite högre upp mot kanten än Isara. Luvan går att ta bort helt.

Isara Toddler

Isara panel är mjuk och i ett kraftigare bomullstyg med tryck. Panelen är max 46 cm bred (min 35) och ca max 48cm hög. Luvan är rektangulär och fästs med två knappar på insidan av panelen, dock ganska långt ner (vilket kan vara lite besvärligt om barnet sitter i selen). Luvan går att ta bort helt.


Alla bärselar går att minska olika mycket på höjden genom remmen som går till axelbandet.
Isaras är den enda som har en panel som går att minska på bredden till minsta storleken ca 25 cm när jag mäter och 35 cm bred enl. tillverkaren. Den har därför en längre användningstid och kan börja användas redan innan barnet är toddler.foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa. 
Följ bloggen på:3 kommentarer:

 1. Vilken bra och tydlig recension!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh Tack Helena, kul att du gillade den :-)

   Radera
 2. Hej bra jämförelse men du har ett fel i wompat panel storleken, 38 38 är baby, 41 41 medium, 45 45 toddler och 50 50 preschool, om det skall vara en toddler rese
  ntion är det 45 45 som gäller om det är medium som du skriver vid bilen är det 41 41 men eftersom det är en oddler resention underlättare det om det är toddler som jämförs?
  Vi har wompat om den är bra mycket större än 38 gånger 38,

  SvaraRadera

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...