9 september 2018

Autoimmun sjukdom, Alopecia

Sedan jag fick Alopecia areata som är en autoimmun sjukdom så började jag "läsa" på mer om detta. Bäst gillar jag att lyssna på ljudböcker och podcast i bilen på väg till jobbet. Just läsa hinner jag inte med riktigt.
Två bra podcast är t.ex The Myers Way, samt The Autoimmune Wellness.


Exempel på autoimmuna sjukdomar är:
celiaki (gluten intolerans), Alopecia areata, Guillain-Barrés syndrom, myasthenia gravis, multipel skleros, reumatoid artrit, Typ 1-diabetes, giftstruma, Cystisk fibros, systemisk lupus erythematosus, vitiligo, hypotyreos, Graves sjukdom, Hashimoto’s, hypertyreos, crohns sjukdom, multiple sclerosis (MS), psoriasis, Systemic lupus erythematosus (SLE).

Varje år ökar antalet patienter som får en autoimmun sjukdom. Man kan verkligen fråga sig varför. Det finns många teorier och det är svårt att kanske peka på en enskild påverkan. Troligen så kan det vara olika saker som triggar detta hos olika personer. Allt från olika kemikalier i vår miljö, i kosmetika, mat och kläder. Till maten vi inte är skapta att äta, som mjölk, gluten och stor mängd socker och kraftigt processad mat. Liksom yttre påverkan av vaccinet mot Svininfluensa som inte riktigt hann testas ordentligt.

Det pågår forskning kring autoimmuna sjukdomar, varför man får sjukdomen och hur man kan bota den, men troligen kommer vi inte få ett enkelt och tydligt svar. Kungliga Tekniska Högskolan gör en storskalig insats kring autoimmuna sjukdomar, här. En annan forskning på Sahlgrenska här, visar på vikten av att kroppen tillverkar tillräckligt med syreradikaler. Karolinska Institutet har forskat kring biologiska läkemedel till skillnad mot konventionella syntetiska, här kan du läsa den artikeln.
En person som intresserat sig för detta är Dr. David Brady. Som bland annat skrivit den här artikeln som visar på kopplingar till immunförsvaret i tarmarna, som antingen är nedsatt av parasiter eller onda bakterier och virus. Eller att vi lever i en för ren miljö idag mot hur vi är skapta, vi skitar inte ner oss ute i naturen längre. Kanske finns det bakterier och annat i jorden som är nödvändiga för vårt immunförsvar? Liksom vikten av att läka en läckande tar och tillskott av D-vitamin.
En intressant tanke är också att kroppen faktiskt har förmågan att läka sig själv, många blir helt symptomfria eller markant bättre under graviditet, här kan du läsa mer om ett forskningsprojekt kring det.


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...