26 februari 2019

Parfym - bra eller dåligt?

Vad är egentligen parfym, varför använder vi det och hur påverkar det oss?
Enligt Wiki: Parfym är en substans som används för att ge människor, föremål och rum väldoft.

Vi börjar från början, Parfym har funnits i många tusen år men från början fanns endast naturligt ingredienser, som blommor och kryddor. Här är en roligt och spännande artikel om väldoftens historia, nedan ett citat:

"Generellt kan man om parfymindustrin från 1950-talet och framåt säga att den har påverkats av kemins framsteg och globaliseringen av ekonomin. Många, dock inte alla, av de naturliga råvaror som tidigare användes har blivit utbytta mot syntetiskt framställda ämnen. Vidare har parfymernas priser sjunkit och alla kan i dag köpa sig en flaska eau de toilette ur någon känd designers kollektion.

  En parfyms livslängd i försäljningstermer är i dag cirka 3–4 år. Att en av tre nya dofter blir en förlustaffär är givetvis trist för tillverkarna med tanke på att en lansering kan kosta 500 miljoner kronor. Å andra sidan kan de parfymhus som lyckas få in en parfym på topp 10-listan räkna med inkomster på mer än en miljard kronor per år. Multinationella företag äger i dag de flesta kända parfymmärkena, till exempel Boss och Laura Biagiotti, som marknadsförs av Procter & Gamble".

Alltså ligger bakgrunden till detta stora fenomen återigen i pengaflödet. Betydligt högre summor än jag trott. Kulturellt så har renhet/doft tillhört "den högre klassen", men det verkar sitta i än idag. Många tror sig vara "fina" genom att dränka sig i parfym.

Varför tar jag då upp detta ämna? Jo främst för att parfymen idag som även nämns ovan består av kemikalier. Kemikalier som troligen inte har testat ihop med andra kemikalier i vår vardag, eller ens försäkrat oss om att det är ofarliga för oss än mindre för miljö eller djur. Vem vet vad det gör med våra kroppar? Organic by Sara har skrivit ett bra inlägg här om parfymer och dess farliga innehåll. Man kan även läsa om konsekvenserna av hormonstörande ämnen hos Naturskyddsföreningen här.

Jag undviker helt all syntetsik parfym i t.ex tvättmedel, (självklart inget sköljmedel), rengöringsprodukter, schampo, bindor, servetter ect.
Jag har t.o.m sett blöjor med parfym!!! Att sätta detta på små små barn som ännu inte utvecklat sina könsorgan är verkligen skrämmande.

Änglamarks bindor är parfymfria, svanenmärkta och delvis nedbrytbara.

foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...