19 december 2019

Att återvinna plast eller att #dumpaplasten

Jag skrev på instagram att vi måste sluta använda plast, jag tror inte det är fullt möjligt. Men om vi i alla fall försöker kanske vi kan minska användandet så pass mycket att det som faktiskt används också kan återvinnas istället för att hamna på en strand eller soptipp. Samt att vi trycker på alla företag och ifrågasätter om man verkligen behöver använda plast och i så fall att faktiskt använda plast som är antingen biologiskt nedbrytbart eller går att återvinna. Plast som inte går att återvinna på ett hållbart sätt borde förbjudas. Idag har vi en alldeles för stor del plast som bara slängs p.g.a det är för mycket plast, det är fel sorts plast eller det är inte lönsamt att återvinna. Det är inte heller rimligt att vi t.ex. ska transportera all plast till ett annat land på andra sidan gjorden för återvinning. Naturvårdsverket gör en stor insats när det kommer till plasten. Det lilla jag tänkte att vi tillsammans kan göra är att uppmana till att #dumpaplasten. Hoppas du är med mig.

#dumptheplastic #dumpaplasten

Det jag tänker att vi kan göra är att först förstår hur det ligger till. Med den kunskapen kan vi sedan påverkar producenterna.
T.ex. jag får hem tidningen Buffé från ICA varje månad, den kommer inplastad. Varför det? Den plast som den kommer är visserligen från växtriket, märkt nr 4. Det står att den är återvinningsbar, men vad innebär egentligen det? Som jag förstod det i dokumentären så återvinns sällan nr 4. Det var svårt att hitta deras mail, men om du vill göra det samma så kan du maila kundkontakt@ica.se. Nu kan man också få tidningen hem via mail, men hur många orkar ringa och ändra detta, eller vet ens om att det går? Hur många vill inte ha den på mailen? ICA har dessutom en hållhake på dig, om du avsäger dig utskicken så får du heller inte hem rabatter och erbjudanden. Denna hållhake har de inte lyckats lösa sedan sist jag ringde för 2 år sedan... hur svårt kan det vara liksom? Nedan ser ni ICAs snabba svar, men när jag skrev tillbaka och fortsatte ifrågasätta användningen av plast så var de inte lika snabba på att svara. Uppdaterar om/när jag får svar.

 Hej ICA!
Jag undrar varför tidningen Buffé måste komma inplastad? Går det inte att välja ett hölje i något mer hållbart material som papper, eller en plast som enklare går att återvinna? Den plast som idag används (nr4) är vad jag förstår inte lika enkel att återvinna som t.ex. nr 2. Eller om man slutar skicka med "extra" reklamblad och bara skickar tidningen, då behövs ingen plast.
Plasten slog igenom efter andra världskriget och den bokstavligen exploderade ut över naturen. I dokumentären Återvinningsbluff om plast på Netflix så förstår man hur smart industrin har varit. Den amerikanska organisationen Society of the Plastics Industry introducerade 1988 märkningskod för att underlätta vid sortering av plast vid återvinningscentralerna i USA*1. Tillverkarna la då över ansvaret på konsumenten att sortera och återvinna plasten, istället för att själva minska användningen av plast i sina produkter. Tanken med märkningen var också fin, men då endast 2 (nr 1 och nr 2) av 7 plastkoder gick att återvinna så lurade man konsumenten att tro att bara för att den hade en märkning så gick den att återvinna. Vet du vilka märkningar som återvinns mest idag? Bara nr 1, 2 och delvis 5.
Maila en producent du också!

♳ ♴♵♶♷♸♹
Hej,
Tack för ett snabbt svar.

Jag tänker att bank och bonusinformation kanske trots allt kan skickas med tidningen i ett vanligt papperskuvert istället för i plast? Även om plasten är från sockerrör och återvinningsbar behöver vi ta ett ansvar att minska plastanvändningen där den inte måste användas. 


Mvh Miriam 
www.livingbymiriam.se
 
 Från: ICA Kundkontakt
Skickat: den 19 december 2019 09:15
Till: 
Ämne: Tack för ditt mejl
 
Hej Mirjam, 
Vad bra att du har kontaktat oss. 
Plasten runt Buffé behövs för att tidningen och bankinformation/bonusinformation ska komma fram säkert och oskadat. Vi har som omslag valt att använda ett miljövänligt alternativ - Triogreen. Det har samma fördelar som vanlig plast det vill säga stark, skyddande och återvinningsbar. Den stora skillnaden är att istället för att använda olja som råvara för att tillverka plasten använder vi sockerrör.

Du som kund kan göra ett aktivt val och prenumerera på tidningen digitalt istället. Då skickas ingen tidning via post, utan direkt till din mejl. Om du vill bidra till att minska plastanvändandet finns möjligheten att via länken nedan ändra din prenumeration till digital. Om du önskar telefonkontakt är du välkommen att ringa in till vår kundservice via telefonnummer 020-83 33 33 (knappval 5). Vi har öppet vardagar mellan 08-15.

https://www.ica.se/buffe/
Önskar dig en härlig dag!  
Med vänlig hälsning
 
ICA Kundservice
020 - 83 33 33

*1) https://sv.wikipedia.org/wiki/Plastklassningskod 

foto: Living by Miriam, Wikipedia
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...