16 december 2019

Min IBS resa till en friskare mage

Jag har vid två tillfällen skrivit lite om min IBS. När jag kikar på de inläggen så inser jag vilken lång resa jag har gjort. Det har varit som ett detektivarbete, med tiden kan det bli bättre och idag så finns så mycket mer kunskap inom både vården och i form av t.ex. böcker. Jag minns så tydligt när jag fick min diagnos av en läkare på vårdcentralen för ca 15 år sedan, då fick jag en liten, liten lapp (skulle sparat den) med några saker uppskrivna på som jag skulle undvika att äta. Thats it! Jag minns att det bland annat stod lök och paprika. Idag tror jag (och hoppas) att man får diagnosen och lite andra typer av råd.

Typisk uppsvälld s.k ballongmage efter mat som jag inte tålde. 


Jag har egentligen haft problem med min mage under väldigt många år. Redan 10 år innan jag fick diagnosen under skolgången hade jag ibland så ont att jag åkte in akut. Men på den tiden var inte diagnosen lika vanlig. Så här i efterhand tror jag också tyvärr att de flera antibiotikabehandlingar jag fick i tonåren påskyndade sjukdomsbilden och kanske till och med skapade en ond spiral. Där jag fick urinvägsinfektion och halsfluss efter varandra. Antibiotikan sabbade magen mer och mer, och minskade mitt immunförsvar.
Jag kan rekommendera SVTs film om just antibiotikas negativa effekter i Guldet i dina tarmar. Jag har också skrivit lite tankar om just antibiotikans användning i dagens stressade samhälle.

Så vad har jag gjort för att bli "frisk"?
Under många år har jag provat mig fram och registrerat vad som får min mage att må bra eller dåligt.
Sedan så har jag också gjort ett stort Allerigtest på Werlabs.

Idag utesluter jag bland annat:
Alkohol
Kolsyrade drycker
Socker
Gluten
Mjölkprotein i stora mängder
Ägg
Hel och halvfabrikat med mkt tillsatser


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...