18 december 2019

Oxytocin och förlossning

Jag har ju som kanske bekant ett stort intresse för hur kroppen fungerar och många av dess funktioner avspeglas i våra hormoner. Det senaste hormonet som väckt stort intresse och även uppmärksammats i SVTs serie Lyckomaten är Oxytocin.Kerstin Uvnäs Moberg har under många år forska på detta hormon och dess påverkan på kroppen. På hennes hemsida kan man bl.a läsa: "Kerstin Uvnäs Moberg fann bland annat att oxytocin dämpar smärta och oro, sänker blodtryck och minskar mängden stresshormoner hos bägge könen. Hon upptäckte också att hormonet får sår och skador att läka snabbare och att atrofisk (tunna) slemhinnor kan föryngras." Visst är det häftigt?

Under kursen Föda utan rädsla så fick vi lära oss att det är just detta hormon som styr allt med förlossningen. Det startar förlossningen och driver värkarbetet, sedan hjälper det till med efterbörd och avslut när moderkakan ska ut. Ett enda hormon alltså. Då förstår man varför det är så viktigt att vi upplever en trygg förlossning, eftersom oxytocin bara utsöndras när vi är trygga. Det utsöndras inte heller när vi befinner oss i en ny obekant miljö. Vilket de flesta kvinnor gör när de kommer in till förlossningen, en ny miljö som de aldrig sett tidigare, bland nya människor. Inte konstigt att förlossningar ofta avstannar när kvinnan kommer in till förlossningen. Varför har man inte bilder och filmer på förlossningsrummen? Så att man i alla fall har sett det innan.

Vid rädsla eller stress så kan det inte utsöndras eftersom det är kroppens sätt att säga "nej nu är inte läge att föda barn, det står ju en björn i buskarna". Men när vi är inne i trygghet med bra stöd omkring oss är det fritt fram.

BabyzPodcast kan vi höra Kerstin beskriva mer om detta.

foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...