29 februari 2020

Hinnsvepning mot överburenhet


Många gravida är rädda för överburenhet och med de diskussioner som varit i media har detta förstärkts. Det finns några knep att ta till för att minska risken för överburenhet. Förutom att man kan vara väldigt trött på att vara gravid så kan man ha ont och eller svårt att sova. Då kan man be sin barnmorska om en s.k hinnsvepning. Den görs från v 40+0 (här i Göteborg i alla fall).

Hinnsvepning görs för att stimulera mognad av livmodertappen och den kan även hjälpa värkarna att starta. Forskning visar att hinnsvepning minskar antalet graviditeter som går mer än två veckor över tiden. Hinnsvepning kan med fördel upprepas med två till tre dagars mellanrum. *1

Då en igångsättning kan medföra att förlossningen avslutas med sugklocka eller snitt så kan detta vara ett bra alternativ, kanske i samband med ricinolja? Vissa tycker det är smärtsamt andra inte, du kan också be barnmorskan ta det försiktigt och pausa om det är smärtsamt. Personligen tyckte jag det gjorde lite ont ett kort tag vid första hinnsvepningen, men inte de andra 2 jag gjorde.


Efter hinnsvepningen tog jag en god lunch och en promenad.

*1) https://www.karolinska.se/for-patienter/graviditet-och-forlossning/dags-att-foda/hinnsvepning/


.

foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...