26 februari 2020

Ricinolja/förlossningsdrink för att starta förlossning


Många är åsikterna om Ricinoljan vid användning i den s.k förlossningsdrinken som ska hjälpa till att starta en förlossning. Faktist är det så att det finns forskning på detta och att det har använts under många år i andra länder. Jag sammanställer lite av dessa forskningar här nedan, men du kan läsa mer själv på t.ex. pubmed.

Sen kan jag tycka att man är lite nojig över att man blir dålig i magen, kanske blir vissa det och andra inte. Jag blev det inte. Men om man jämför den biverkningen mot de biverkningar som en igångsättning på sjukhus kan ge så borde det vara en relativt enkel metod där kvinnan kan starta sin förlossning i hemmet. Med en igångsättning på sjukhus finns en ökad risk för att förlossningen tar längre tid. Det är också vanligare att förlossningen behöver avslutas med hjälp av sugklocka eller kejsarsnitt. (1177.se).  Sjukhusen måste nog så småningom komma på ett sätt där inte alla sätts igång på sjukhus, det finns inte resurser till det.

Om du inte vill bli igångsatt på sjukhus kan detta vara ett alternativ när du är fullgången och gärna i samband med en barnmorskas hinnsvepning. Det är troligen större chans att det lyckas om du är lite mogen. En hinnsvepning frisätter hormoner som krävs för att starta en förlossning.
Nedan studier haft en högre dos ricinolja än den som är i den s.k förlossningsdrinken. Vi är alla olika så för vissa kanske det funkar bättre än för andra. Det framgår inte hur statusen varit på dessa kvinnor, men ricinoljan verkar ha en något bättre effekt på kvinnor som redan fött barn tidigare.


Ricinolja = barn

För mig funkade det klockrent, jag gjorde 3 hinnsvepningar med 2-3 dagars mellanrum, med första i v 40+0. Då var jag inte det minsta mogen. Efter den sista svepningen var livmodertappen mogen så jag tog först 10ml ricinolja 2-3h efter hinnsvepningen, sen 15ml till efter 3-4h timmar då jag inte tyckte värkarna tilltog, jag var rädd att det skulle avstanna. Då var jag i vecka 41+ 0. Barnet föddes morgonen därpå, alltså ca 12h efter intag av ricinolja.

Förlossningsdrinken


Lite champagne/mousserande ca 1 dl
1 msk mandelmjöl
20 ml ricinolja för oralt bruk (finns på apotek)
1, 5 dl aprikospuré (tex sån där klämmis)

Är det något du inte gillar eller tål så går det att byta ut mot något annat då det är själva ricinoljan som är det "magiska" i blandningen, jag tog bara själva olja på en sked.
Kan med fördel tas med hinnsvepning.Över 90% av kvinnor som provade ricinolja födde vaginalt. Biverkningar som illamående, diareé och kräkning förkom hos mindre än 7%, mindre än 15% rapporterade någon biverkning alls.*1

Kvinnor som redan fött barn hade god effekt av ricinolja och hamnade i aktivt förlossningsarbete inom 48h efter intag jämfört med placebo. Samma effekt sågs inte hos föstföderskor. Ingen skillnad i obstetriska komplikationer eller negativa neonatala resultat noterades. *2


*1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28838804
*2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28750937

foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för du tar dig tid att skriva en liten hälsning :-)
Thanks for leaving a message.

/Miriam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...